Newsletter
Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.
Twoje dane będą przetwarzane zgodnie z naszą polityką prywatności
Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
PORADY DOTYCZACE PLANOWANIA ZABUDOWY KUCHENNEJ
PORADY DOTYCZACE PLANOWANIA ZABUDOWY KUCHENNEJ

 

Poniżej z myślą o naszych klientach przygotowaliśmy przewodnik jak w 4 prostych krokach samodzielnie zaplanować kuchnię naszych marzeń.

1. BADANIE POTRZEB

Kuchnia idealna dla każdego z nas jest czymś innym, dlatego już na samym początku gdy jeszcze tak naprawdę nie wiemy jak ma wyglądać nasza kuchnia należy zbadać swoje potrzeby.

Warto zadać sobie kilka podstawowych pytań.

Wcześniejsze przemyślenia tych kwestii ułatwi późniejszą pracę, a odpowiedzi na zadane pytanie bedą kluczowe dla całego procesu projektowania.

  • Jaką rolę pełni dla mnie kuchnia?
  • Jakie wymagania musi spełniać?
  • W jaki sposób planuję korzystać z kuchni?
  • Czy dużo gotujesz?
  • Jaka będzie liczba osób korzystająca na co dzień z kuchni?
  • Czy lubisz spędzać czas w kuchni?
  • Jak często przyjmujesz gości?
  • Ile będziesz potrzebować miejsca na sprzęt i wyposażenie?
  • Jaki sprzęt AGD planujesz posiadać w kuchni?

 

2. UŻYTECZNOŚĆ

Te wszystkie odpowiedzi maja wpływ na projektowanie Waszej kuchni, takich jak:

1. Rozplanowanie układu funkcjonalnego kuchni.

Jeżeli często gotujesz Twoja kuchnia musi być urządzona w 100% funkcjonalnie urządzona.Jeżeli nie można pójść na pewne kompromisy.

2. Wybór odpowiedniego sprzętu AGD. Jeżeli nie gotujesz zbyt często, najprawdopodobniej nie potrzebujesz "super wypasionego" piekarnika czy zabudowanego urządzenia do gotowania na parze.

3. Wybór odpowiednich materiałów, osoba, która używa kuchni sporadycznie może zdecydować się na inne materiały, niż korzystająca z niej bardzo intensywnie.

 

Marzenia o idealnej kuchni a rzeczywistość

Kuchnia z wyspą to marzenie wielu osób, tak kuchnia będzie najlepsza i najbardziej praktyczna.

Niestety czasami po prostu takiej koncepcji zrealizować nie można. Wyspa o długości 1m w pomieszczeniu 3x4 zmarnuje przestrzeń, zamiast ja lepiej wykorzystać. Być może marzy ci się zlewozmywak usytuowany pod oknem, lecz nie zdajesz sobie sprawy, ze Twój parapet znajduję się zbyt nisko, blisko poziomu blatu. Takich niusów jest mnóstwo.

 

3. BUDŻET

O końcowym koszcie kuchni w największym stopniu decydują wykorzystane w meblach systemy (prowadnice, podnośniki, zawiasy, kosze, elektroniczne wspomagania otwierania itp.) Jeżeli często korzystasz z kuchni nie zapominaj o wnętrzu swoich szafek, ich odpowiednie wyposażenie będzie odpowiadało za komfort przy gotowaniu.

JEŚLI MASZ NIEOGRANICZONY BUDŻET.

Jeżeli posiadasz nieograniczony budżet, to jesteś w najlepszej sytuacji. Wybierasz sobie najładniejsze fronty i wyposażasz sobie wnętrza szafek maksimum.

JEŚLI MASZ OGRANICZONY BUDŻET OGRANICZONY, ALE MAŁO GOTUJESZ.

To możesz wybrać sobie najładniejsze fronty, na jakie Cię stać i możesz zaoszczędzić na wnętrzu szafek. najprawdopodobniej nie będą przeszkadzały Ci zwykłe szafki z półkami, zwyczajne zawiasy w wiszących szafkach na tańsze podnośniki do klap, jeśli będziesz z nich korzystać raz dziennie.

JEŚLI BUDŻET MASZ OGRANICZONY, ALE DUŻO GOTUJESZ - W CO WARTO ZAINWESTOWAĆ ?

 W najlepsze, ale zawsze dostosowane do własnych potrzeb systemy i wyposażenie szafek, na jakie Cię stać. To znaczy: zawiasy, szuflady, kosze cargo, wygodne podnośniki do klap. W dobry blat: jeśli możesz pozwolić sobie na granit, to na pewno go docenisz, jeśli nie, to dobrym wyborem będzie blat laminowany. szkło, drewno, konglomeraty, blaty mineralne w takiej sytuacji lepiej sobie odpuścić. W dobry pojemnik na odpadki np., z dodatkowym elektrycznym wspomaganiem otwierania. Dużo gotująca osoba z pewnością doceni możliwość otwierania szuflady kolanem i zamykanie jej lekkim odepchnięciem. Jeśli masz

 

4.UKŁAD FUNKCJONALNY

Kuchnia funkcjonalna, przyjazna użytkownikowi pozwala na skrócenie drogi pomiędzy poszczególnymi strefami, jakie można w niej wyróżnić.

Stresy zapasów, przechowywania, zmywania, przygotowywania i gotowania powinny wiec następować po sobie w wyższej wymienionej kolejności, zaczynając od lewej strony drzwi wejściowych odkryto ze najbardziej optymalnym sposobem poruszania się po kuchni jest ruch po wierzchołkach "trójkąta roboczego", czyli miedzy lodówka, zlewem a kuchenką. Dlatego tak ważne jest - w miarę możliwości - zaprojektowanie położenia poszczególnych sprzętów i urządzeń zgodnie z powyższą zasadą:

 

 

5. POMOC U PROFESJONALISTY

Jeżeli nie jesteś w stanie samodzielnie poradzić sobie z korzystnym ustawieniem sprzętów, nie wiesz jak je do siebie dobrać - z pewnością docenisz obecność projektanta.

 

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl